Pałacowy Browar
Przyjęty przez radę miasta Lokalny Program Rewitalizacji pozwolił właścicielom pałacu Donnersmarcków pozyskać 20 mln złotych dofinansowania na dalsze prace renowacyjne.
Szczegółowe
informacje o tym wydarzeniu można znaleźć na stronie internetowej
Urzędu.
Ciekawe jest
miejsce, w którym umowa o dofinansowaniu została podpisana. Jest,
to niemal całkowicie już wykończony browar, który znalazł swoje
miejsce w jednym ze skrzydeł pałacu.
Na zdjęciach nie ma
jeszcze podłóg, mebli oraz baru, jednak wszystko inne jest już
skończone. Będzie to bardzo ciekawy pub i restauracja, gdzie amatorzy złotego
trunku będą go kosztować w samym sercu browaru, czując w
powietrzu słód, chmiel oraz inne zapachy wydobywające się z
warzelni.
Piwowarzy, to
Ireneusz Kuczmik i Mariusz Łagarski. Będą Oni warzyć piwo na
austriackiej nowoczesnej warzelni firmy SALM. Uwarzone piwo będzie
„dojrzewać/leżakować w 6 tanko-fermentorach po 44 hektolitry
każdy. Browar ma możliwość produkcji piwa dolnej i górnej
fermentacji ze słodów jęczmiennych, żytnich i pszenicznych. Będą używane
tylko naturalne składniki(bez koncentratów). Chętni zakupią piwo
także „na wynos”. Planowane jest warzenie piw typu lager,
helles, marcowe a nawet IPA(India
Pale Ale)
Komentarze
Prześlij komentarz