Pałacowy Browar

    

    Przyjęty przez radę miasta Lokalny Program Rewitalizacji pozwolił właścicielom pałacu Donnersmarcków pozyskać 20 mln złotych dofinansowania na dalsze prace renowacyjne.
Szczegółowe informacje o tym wydarzeniu można znaleźć na stronie internetowej Urzędu.
Ciekawe jest miejsce, w którym umowa o dofinansowaniu została podpisana. Jest, to niemal całkowicie już wykończony browar, który znalazł swoje miejsce w jednym ze skrzydeł pałacu.
     Na zdjęciach nie ma jeszcze podłóg, mebli oraz baru, jednak wszystko inne jest już skończone. Będzie to bardzo ciekawy pub i restauracja, gdzie amatorzy złotego trunku będą go kosztować w samym sercu browaru, czując w powietrzu słód, chmiel oraz inne zapachy wydobywające się z warzelni.
Piwowarzy, to Ireneusz Kuczmik i Mariusz Łagarski. Będą Oni warzyć piwo na austriackiej nowoczesnej warzelni firmy SALM. Uwarzone piwo będzie „dojrzewać/leżakować w 6 tanko-fermentorach po 44 hektolitry każdy. Browar ma możliwość produkcji piwa dolnej i górnej fermentacji ze słodów jęczmiennych, żytnich i pszenicznych. Będą używane tylko naturalne składniki(bez koncentratów). Chętni zakupią piwo także „na wynos”. Planowane jest warzenie piw typu lager, helles, marcowe a nawet IPA(India Pale Ale)
Jeśli, wszystko pójdzie dobrze, to jeszcze tej jesieni chętni skosztują trunku z nowego siemianowickiego browaru.











Komentarze

Popularne posty